Bárány és Bor

Megpróbaltam utánajárni, milyen bort ajánlanak a hozzáértők a bárányhoz. Az eredmény megnyugtató😊:

„Személyes tapasztalat, hogy a bárány már elkészítéskor nagyon kedveli a vörösbort, nyugodtan nyissunk egy üveggel már főzés közben (…)” (ebből nem derült ki számomra,hogy én igyam meg vagy öntsem a bárányra?-gondolom mindkettő)

„A fűszeresen prezentált birka mellé akár olasz borok közül egy jó chianti (pl bárányborda mellé), vagy tradicionális magyar vörösboraink, például egy jó kadarkás, kékfrankosos bikavér lehet a megfelelő borpartner (pl. báránypaprikáshoz). „

 „Simább, natúrabb formában (akár grillezve) a bárány szereti a nagy vöröseket: Cabernet franc vagy Syrah;(…) ezek pl egy komolyabb báránygerinc mellé kiválóak lehetnek).

„A Pinot noir hagyományosan szintén remek bárány mellé, mert tanninjai visszafogottak, animális jegyei a bárány – már említett – sajátos aromatikáját jól kiegészítheti.”

„Érdemes kísérletezni száraz fehérborokkal is (mondjuk ragu mellé). Nyilvánvaló, hogy ezek közül is a masszívabb, testesebb darabok köréből érdemes bontanunk a gyűjteményünkből, mondjuk ásványossága miatt a fűszerekkel jól működhet együtt egy remek somlói hárslevelű, tokaji furmint, fahordós chardonnay, rajnai.”

„Persze, vannak olyan vidékek, például a Nagykunság, ahol a birka szinte „nemzeti eledelnek” számít, és sokan el sem tudják képzelni a faggyú nélküli birkapörköltet vagy paprikást. Az igazi ínyencek a pörkölt evése közben kortyolják a hűs vörösbort, aminek hatására szájpadlásukon kicsapódik a faggyú.”

Forrás: eszemiszom.hu, tancolomedve.hu