CODANEC-Fotópályázat

Az alábbi két képpel neveztünk egy nemzetközi fotópályázatra, (Connecting Danube Neighbours by Culture“ (CODANEC) melynek célja egy kulturális értéktár létrehozása volt. Olyan értékek vagy hagyományokat bemutatása, amelyek ma is élnek, és üzenetük van a mai emberek számára.

Képeink bekerültek a leginspirálóbb képek közé, amelyeket ki is állítottak Németországban, Ulmban, a Haus der Begegnungen-ben június 20 és július 15. között.

A projekt érdekessége az volt, hogy a koronavírus idején csak online volt lehetőségünk egymásnak bemutatni kulturális értékeinket. Hetente egyszer összegyűltünk egy zoom-konferencia keretében, és mindenki hozott magával valamit:egy dalt, egy hímzést, egy népszokást, valamit,amit fontosnak és értékesnek talált. Közös nyelvünk az angol volt, és megható volt látni,hogy 60-70 éves emberek megtanultak kicsit angolul, és megtanulták kezelni a számítógépet, zoom-konferenciát, azért, hogy átadhassák azt a tudást, ami bennük van.

A beküldött képekhez rövid leírást is kellett fűzni:

A racka ősi magyar juhfajta. Bundája kellemes tapintású, hosszú tincsekből áll, és mind a kosoknak, mind az anyáknak jellegzetes V-alakú, csavart szarva van. Mivel a világon már csak néhány ezer racka él, fontosnak tarjuk,hogy minél többen megismerjék és tartsák ezt a különleges háziállatot. Családom ősei kb. 200 évvel ezelőtt egy egyszerű, fából ácsolt hajón, az „Ulmer Schachtel“-en végighajóztak a Dunán, hogy aztán sok szorgalommal és kitartással új otthont építsenek maguknak. Azt hiszem, ez a szorgalom és kitartás segít engem is abban, hogy a rackatartással értékteremtő munkát végezzünk. Ezért a képen látható dunamenti német viseletnek és a racka báránynak együtt fontos üzenete van számomra.

A pályázaton díjat is nyertünk! A zsűri indoklása:

Kiemelkedő dicséretet érdemelnek azért a törekvésükért, ahogy természetközeli életmódjukkal védik az állatokat és növényeket, és mindezt kreatív módon mutatják be fotóikon.