Szülinapos fák

Méltatlanul kevés szó esik diófáinkról, pedig ugyanúgy az általunk teremtett közeg részei,mint a rackák. Nélkülük nem ilyen lenne a gazdaságunk, és úgy általában a minket körülvevő táj.  Éppen 11 éve ültettük el az első 100 diófát, és azóta is töretlen a szeretetünk irántuk, és szerintem ez fordítva is igaz,mert köztük járva mindig feltöltődünk és jól érezzük magunkat.

Isten éltesse a diófákat!

Lehetetlen lenne egy rövid írásban összefoglalni, hogy milyen hasznos a dió, mert szó szerint minden porcikája használható. A gyökértől a legkisebb levélig minden része jó valamire. Magát a diót is feltörés után háromféle módon hasznosítjuk: a dióbelet elfogyasztjuk, a dióközfalból szíverősítő tea lesz, a héjából pedig vagy barkácsolunk,vagy élvezzük,ahogy a tűzre dobva pattog.

A diófa és a dió felhasználási módjairól legrészletesebben Orosz Péter könyvében lehet olvasni, amely a szerző jóvoltából elektronikusan is elérhető a dioskonyv.hu oldalon. Itt külön fejezetek szólnak a dió gyógyhatásáról, művészi felhasználásáról, és egészen meglepő recepteket is találhatunk.

A diófa művészi megmunkálása: padok oldalán „tuliom”-ok, Réti-Szabó Sándor barátunk alkotásai

Tetszik a könyvben,hogy szubjektív, nem csupán egy szakmai leírás, mert a szerzője hozzánk hasonlóan dió-rajongó. Mi is érezzük, hogy ennek a növénynek milyen erős kisugárzása és kellemes, feltöltő ereje van. A legtöbb embernek az jut eszébe a dióról és a diófáról,hogy „értékes”, „kemény”, „időtálló”, „értékálló”„jó érzés alatta ülni”, a gyerekek: „jó rámászni,mert biztos nem törik le” stb. Tavasszal mindig megcsodálom a türelmét, ahogy nem enged az első bizonytalan napsugaraknak, hiába borul virágba a cseresznyefa, almafa, szilvafa körülötte, kivárja a biztos jóidőt. Nem csoda, hogy a népművészetben, a népdalokban gyakran szerepel férfi szimbólumként.
És hogy teljes legyen az energetikai összhang, a diófáktól nem messze található gyönyörű szilvásunk- a szilva pedig kifejezetten női szimbolikájú gyümölcs. De erről majd az ő szülinapjukon mesélek bővebben .