Vasárnap délután

A vasárnap általában a gyógynövényeké és a virágoké.Ilyenkor kigyomlálom a virágos kertet, és gyógynövényeket gyűjtök a kertben és a mezőn. Délután kiterítem őket egy árnyékos helyre, a kút tetejére, hogy szép zöldek és színesek maradjanak szárítás után is.

Körömvirágfüzér, „Menta-nász” teakeverék, vörös here és orbáncfű a „Női szeszély” teakeverékhez és diófalevél.

A múlt héten gyűjtött bodza a változékony idő miatt megbarnult és kicsit megpenészedett, ezért sajnos a komposztra került. Ezért jó az aszaló,mert az érzékenyebb, fehér virágok és gyümölcsök is szépen, egyenletesen száradnak.

Saját fejlesztés: mivel a körömvirág lassan szárad, legjobb, ha kis füzéreket készítünk, és így szárítjuk a virágokat.

„Menta-nász”-teakeverék. A klasszikus borsmenta keveredik a nálunk, nádasos részeken honos vadmenta fűszeres ízével.

Kedvenc gyógynövényem, a muskotályzsálya. Nyugtató hatású, különleges illatú, és azt az érzést kelti, hogy „minden rendben lesz.”

A muskotályzsálya virágát szinte egyenként csipegetve kell szedni, és száradáskor nagyon sok nedvességet veszít, így szárítás után nagyon kevés marad belőle. Ő a Kertvarázs Tea fő alkotóeleme. Mivel ebből a teából nem tudok sokat készíteni, nem szoktam se eladni, se ajándékba adni, hanem én, saját kezűleg szeretem elkészíteni a hozzánk látogatóknak. Jó érzés látni, ahogy egy csésze tea mellett megnyugszanak.

2019-ben az orbáncfű lett az év gyógynövénye. Nem csoda, hogy ezt választották az év gyógynövényének, hiszen olyan gyakori betegségekre gyógyír, mint az idegesség, alvászavar, gyomorpanaszok és másnaposság. Gyakran előfordul réteken, mezőkön, mindenkinek ajánlott gyűjteni egy csokorral.

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy a sok sárga virágú növény közül melyik is az orbáncfű, fordítsuk a levelét a nap felé, és láthatjuk a pici pöttyöket a levelén. Gyönyörű látvány!

Ami iható, abból gumimaci is készíthető!Női Szeszély Teakeverék.

A szőlő „gyógy” is meg „növény” is, tehát itt a helye a gyógynövények között. Gumimacik diószegi rozéból és merlot-ból.

Ehető gaz-saláta: csalán, tyúkhúr, csipkebogyó, pitypangszirom, vadsóska

Érlelődik a körömvirágolaj

Nem lehet elég korán kezdeni.

A virágtündér, aki a polcon őrzi a teákat.