Válogatott írások – Zsebkendőnyi

Sokan szeretnék jobban megismerni a gyógynövényeket, esetleg szeretnének saját kis gyógynövényes kertet, de nem tudják, hogyan is fogjanak hozzá az ismerkedéshez. Számukra van egy jó hírem: akinek van akár egy zsebkendőnyi zöld területe, annak MÁR VAN gyógynövényes kertje.

A minap megálltam a kertünk végében, és ahogy nézelődtem, azt vettem észre, hogy csupán az egy méteres körzetemben 6 féle gyógynövény van! Ha tehát saját gyógynövényes kertet szeretnénk, akkor nincs más teendőnk, mint a kertünkben elkeríteni egy 2m x 2m-es területet (persze lehet nagyobb is, annál jobb) és VÁRNI. Hamarosan rengeteg „gaz” lesz ott, aminek a nagy része gyógynövény. Biztos, hogy lesz közöttük legalább egy vértisztító hatású,pl. csalán, cickafark, pitypang, egy köptető, pl. ibolya, kerek repkény, utifű, egy, ami jó epebántalmakra, pl. pitypang, orbáncfű, vérehulló fecskefű és egy vízhajtó, pl. mezei zsurló, csalán, kis bodzahajtás. (A madarak előszeretettel eszegetik a bodzabogyót, és az elhullajtott magokból mindenfelé kis bodzahajtások nőnek. Ezeken még nincs egy-két évig virág, de a levele is nagyon hasznos.)

Ebből is láthatjuk, hogy a Jóisten csodásan gondoskodik rólunk, hiszen ezekkel már tudjuk is kezelni a leggyakrabban előforduló, enyhébb betegségeket: megfázás, gyomorrontás, rossz közérzet stb.

Ha nem ismerjük fel ezeket a növényeket, szedjünk mintát, és bármelyik online növényhatározóban (pl. novenyhatarozo.hu) virágszín, levélforma vagy gyűjtési idő alapján pillanatok alatt megtaláljuk, hogy mi az.

A következő lépés, hogy nézzünk körbe. Biztosan meglátunk valahol a közelben egy diófát, mogyoróbokrot, nyírfát, szederbokrot vagy málnabokrot. A leveleik összehúzó hatásúak, a legjobbak hasmenés ellen, és kiváló gyomorfertőtlenítők.

A hárs- és a bodzavirág izzasztó hatású, gyorsan meggyógyítja a náthát.

Folytassuk az ismerkedést az aromás, kellemes illatú növényekkel. Könnyű őket felismerni, elég csak elmorzsolni egy levelet az ujjunk között, máris érezzük a kellemes illatot. Kiránduláskor gyakran találkozunk mentával, kakukkfűvel, cickafarkkal, kamillával. Szedjünk gyökerestül, ültessük a kertünkbe!

Kérdezősködjünk az ismerősök között, kinek van valamilyen fűszernövénye. Ezek nagy része évelő, és tőosztással szaporítható, ha egyszer elültettük, mindig lesz, és mi is tudunk adni másoknak. Sokan tartanak levendulát, rozmaringot, körömvirágot, zsályát, mert szép. Nem csak szépek, hanem nagyon hasznosak is!

Kertészeti boltban, de akár bevásárlóközpontban is kaphatók gyógynövény magok. Vessünk bazsalikomot, metélőhagymát, borsmentát, tárkonyt, ezek hamar kikelnek, és már attól jól érezzük magunkat, ha szagolgatjuk őket, foglalkozunk velük.

Hallgassunk a megérzéseinkre. Üljünk le a kertünkben és ne tegyünk semmit, csak nézzük a növényeket. Előbb-utóbb felfigyelünk valamelyikre, megszólít minket. Természetesen ha nem ismerjük, ne főzzünk belőle rögtön teát. Szedjünk le egyet, azonosítsuk, és ha valóban gyógynövény, ismerjük meg alaposabban. Főzzünk belőle teát, kóstoljuk meg melegen és hidegen, mézzel és méz nélkül. Figyeljük meg, milyen érzéseket vált ki belőlünk. Ha úgy érezzük, mintha simogatnának belülről, akkor valószínüleg már szükségünk volt rá, igyunk belőle még. Van, hogy egyszerűen csak jól esik, talán mosolygunk is. Van, hogy bár érezzük, hogy nem jó ízű, nem taszító, és pár perc múlva jobban érezzük magunkat tőle. Ez gyakran előfordul az emésztést elősegítő teákkal. Így minden arcát megismerjük a növénynek, és soha többet nem felejtjük el.

És végül gondoljunk arra, hogy mindig könnyebb megőrizni az egészséget, mint a kialakult betegséget kezelni. Ezért ültessünk és gyűjtsünk minél több immunerősítő és vértisztító növényt, pl. csalánt, bíbor kasvirágot, kakukkfüvet, diófalevelet, céklát, cickafarkot, zsályát.